Myanmar – reistips – visa – vaccinaties

0

Ga je op reis naar Myanmar dan zijn er een aantal zaken die je sowieso moet regelen zoals een visum en vaccinaties. In deze blog lees je allerlei tips waar je je voordeel mee kunt doen en regelmatig geef ik in deze blog een update over de veiligheid in samenhang met de politieke situatie in Myanmar. De blog gaat verder ook over veilig reizen in Myanmar, het reizen met bus en trein, het effect van het regenseizoen in juli en augustus, het wisselen en het pinnen van geld, dieettips, vaccinaties en medicijnen om mee te nemen.

Ambassade Myanmar Brussel

Nederlanders en Belgen hebben een visum nodig voor Myanmar. Je haalt het visum bij de ambassade van Myanmar aan de Boulevard Général Wahis 9 in Brussel. Tussen 10 en 12 uur s’ochtends kun je de aanvraag voor een visum indienen en s’middags tussen 14 en 16 uur haal je je visum af. Je hoeft hierbij niet zelf aanwezig te zijn. Ook iemand anders mag jouw visum halen. Maar je kunt de visumaanvraag niet per post afhandelen. Let op: je paspoort moet nog wel minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment dat je Myanmar binnen komt. Op de site van de ambassade ( http://www.embassyofmyanmar.be/ ) vind je de formulieren die je van te voren al kunt invullen en de eisen waaraan een foto moet voldoen. Een visum kost €25.

Veilig reizen in Myanmar/Birma

Momenteel – 13 maart 2015 – is het politiek onrustig in Myanmar. Studenten protesteren tegen onderwijshervormingen. In het Noord-Oosten vechten de Mong tegen het centrale regeringsleger en in het Zuid-Westen bestrijden Boeddhisten en Moslims elkaar en de smalle strook langs de grens met Thailand in het Zuid-Oosten is alleen toegankelijk voor toeristen als er gereisd wordt met reisbureau’s die onder toezicht staan van de regering.

Ik was in 2014 in Myanmar en toen was de situatie niet veel anders dan dit moment. Myanmar was de rust zelve. e mensen waren vriendelijk. Autoriteiten legden ons geen strobreed in de weg en we bezochten gedurende drie weken plekken als Yangon, Bago, Inle Lake, Bagan en Mandelay. In 2015 zijn er verkiezingen. Het kan zijn dat een mogelijke wisseling van de macht niet geheel vlekkeloos verloopt. Evident is dat niet iedereen tevreden is over de huidige regering. Studenten willen zich politiek kunnen organiseren en mogen dat niet; de Shan willen als staat een onafhankelijker status en krijgen die niet. De tegenstellingen tussen Boeddhisten en Moslims nemen – gevoed door de staatsmedia – toe.

Op onderstaande kaart van het Ministerie van Buitenlandse zaken zie je welke gebieden probleemloos te bereizen zijn in Myanmar. Kijken we naar het gele gebied dan zal de afstand van het noordelijkste naar het zuidelijkste puntje zo’n 300 km zijn. In dat gebied reisden wij in 2014 probleemloos rond. Het was wel raar om je paspoort te moeten laten zien wanneer je een treinkaartje kocht. Dat wel. Maar toch.

 

Waar kun je vrij reizen in Myanmar.

Waar kun je vrij reizen in Myanmar.

De trein door Myanmar

Het is fijn om met de trein door Myanmar te reizen. Onze eerste reis ging van Yangon naar Bago. Voor buitenlanders gelden speciale regels bij het kopen van een treinkaartje. Het is lastig om de plek in Yangon te vinden waar je een treinkaartje kunt kopen. Gelukkig liep een vriendelijk spoorwegbeambte een kleine kilometer met ons mee naar de plek waar kaartjes aan buitenlanders werden verkocht. Er waren 7 loketten en er stonden dranghekken maar er waren geen andere reizigers. We moesten onze paspoorten laten zien. Paspoortnummers en verdere identiteitsgegevens werden met de hand overgeschreven op het kaartje. Met de kaartjes op zak liepen we na een paar uur heel tevreden over onszelf Yangon in. Het kopen van een treinkaartje was al een klein avontuur in Myanmar. Alles is er zo anders dan thuis. Als je het jezelf gemakkelijk wilt maken laat je jouw hotel een kaartje voor je kopen. Het kan wel zo zijn dat je dan de dubbele prijs betaalt.

Yangon in regenseizoen

De volgende dag om 7 uur ging de trein. Op het perron lagen hele families te slapen. In een een sukkelgang verlieten we Yangon. Mensen hadden pal langs de rails huisjes gebouwd. Vanaf hun verranda’s staarden Myamarianen naar eindeloze wolken die een onafgebroken stroom water over het het land uitstortten. Het regende maar door. Eigenlijk regende het al drie dagen. Want eind juli heerst de moesson in Yangon en langs de hele kust van Myanmar. Het is beter om de kust van Myanmar in de maanden juli en augustus te vermijden. Later bleek dat het weer 100 km landinwaarts in Bago al een stuk beter was. Verder noordelijk in Mandelay en Bagan was het weer voortreffelijk.

Pinautomaten werken niet in Yangon

We landen in juli 2014 in Birma. Alleen op het vliegveld van Yangon werkte de pinautomaat.  In de stad werkte er geen een. We ontmoeten Zwitsers zonder geld op weg waren van de ene ATM naar de andere. We hebben ze geld voor een taxi naar het vliegveld gegeven. Wij zijn 60-plussers en nemen dus geen enkel risico. We hadden volop cash geld bij ons. In Yangon deed de moneychanger ze niet zo moeilijk over een kreukje in een bankbiljet. Maar in Kalaw was het niet mogelijk om een honderd-euro-biljet met een scheurtje van 3mm te wisselen. Neem dus vooral nieuwe onbeschadigde bankbiljetten mee. Een bijkomend voordeel van reizen met cash In Myanmar is dat de je geen provisie betaalt bij het wisselen. In Mandelay en Bagan werkten de pinautomaten wel toen wij er begin augustus 2014 waren, maar je kon maximaal €75 opnemen en per transactie betaalden we €2.30 provisie. Dat komt neer op twee dagen loon voor een Myamariaanse landarbeider. Inderdaad. Het is een arm land. Geef je geld dus uit bij de mensen die het het hardst nodig hebben.

Vaccinaties, medicijnen en dieettips

Over vaccinaties die nodig zijn is volop informatie beschikbaar bij je huisarts. Samengevat is de situatie als volgt:

  1. Vaccinaties: DTP, hepatitus A en BMR (mazelen) worden aanbevolen. Ga je langere tijd naar Myanmar dan kan een vaccinatie tegen buitktyfus, hepatitus B, hondsdolheid en Japanse encefalitus aan te raden zijn. Raadpleeg je arts voor meer informatie.

De volgende medicijnen zijn belangrijk om mee te nemen:

  1. Malariapillen: er zijn verschillende soorten zoals Malarone, Lariam, Paludrine en Doxycycline. Afhankelijk van het gebied dat je bezoekt schrijft je arts het juiste middel voor. Dit medicijn is duur. Mocht je langere tijd naar een land gaan waar Malaria heerst dan loont het zeker on een aanvullende zorgverzekering te kiezen die de kosten van vacinaties en malariapillen vergoedt.
  2. Loperamide: is een effectief geneesmiddel tegen darmziekten. Bijna iedereen heeft last van een ontregelde spijsvertering tijdens een vakantie in Myanmar. Loperamide is een goedkoop bij de drogist verkrijgbaar medicijn. Je mag tot 6 pillen pillen per dag nemen. Het is dus verstandig om er een kleine voorraad van te hebben. Wanneer je reist met de trein of de bus is het erg vervelend wanneer je niet het gevoel hebt dat je op je maag kunt vertrouwen. Een enkel pilletje loperamide doet al wonderen en helpt je om je zelfvertrouwen terug te winnen tijdens de reis.
  3. Dieettips om spijsvertering te stabiliseren: Mocht je spijsvertering ontregeld raken dan is het mijns inziens ook verstandig om een of twee dagen een dieet te volgen. Bij mij werkt een dieet van bananen met honing afgewisseld met witte rijst en biscuits perfect.
  4. Ceterizine: dit medicijn help om hooikoorts te bestrijden en allerlei vormen van huiduitslag tegen te gaan. Als je allergisch bent voor bepaalde stoffen is het verstandig om in overleg met je huisarts te kiezen voor de juist gedoseerde medicijnen. Er zijn verschillende soorten ceterizene verkrijgbaar. Het medicijn wordt ook in Myanmar verkocht.
  5. Diversen: Verder is het altijd handig om paracetamol en ibuprofen mee te nemen. Als je het zelf niet nodig hebt dan kun je altijd iemand anders van een haar hoofd- of buikpijn verlossen.
  6. Deet anti-insect spray: deze lotion smeer je op je lichaam en zo is je huid 8 uur lang effectief beschermd tegen muggen en teken. Deet is mijns inziens de enige anti-insect spray die echt werkt. Verkrijgbaar bij de apotheek en bij de betere trekkingshops zoals Bever en Kathmandu. Waarschuwing: Deet tast kunstof en glazen zonnebrillen aan. Dus nooit met vingertjes waar nog Deet op zit je Ray Ban opzetten.
  7. Insectenspray van Bayer. Na meerdere reizen door Zuid-Oost Azië hebben we op een gegeven moment besloten om ons te agressiever te gedragen tegen muggen en andere insecten. We voeren onze kleine oorlog tegen het kleine insectengespuis sindsdien met een spuitbus insectenspray. Als het nodig is spuiten we dat rond in de hotelkamer voordat we er s’avonds op uitgaan. Voordat je gaat slapen moet je de kamer dan even luchten door deuren en ramen tegen over elkaar open te zetten. Licht uit laten natuurlijk. Vaak is het sowieso nodig om  iets te doen tegen insecten in de douche.
Share.

About Author

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.