Myanmar

0

Birma – Myanmar

Myanmar is een bijzondere bestemming in Azië. Het land is nog maar net open voor toerisme, waardoor je er nog het échte Azië gevoel kan beleven. Myanmar grenst aan India, Bangladesh, China, Laos en Thailand. Myanmar wordt ook wel Birma of Burma genoemd. Sinds Birma/Burma zich bevrijdt heeft van de Engelse kolonisatie zijn de naam van het land en diverse steden veranderd, sindsdien heet het land Myanmar. De oude stadsnamen worden ook nog gebruikt en dit kan verwarrend zijn. De munteenheid is Kyat. Myanmar heeft 3 seizoenen: winter, van eind oktober t/m eind februari met  temperaturen 17 to 24 gr, zomer van maart t/m mei, temperatuur boven de 40 gr. en het regenseizoen van juni t/m oktober, temperatuur boven de 20 gr. Beste tijd om naar Myanmar te reizen is de wintertijd. Reis je in de regentijd dan zijn de noordelijkste gebieden en steden als Mandalay, Bagan en Inle lake het best te bereizen. Dagelijks valt er wel een stevig bui maar daarna is het weer droog.
Een van de charmes van Myanmar is de vriendelijke en goedlachse bevolking, zelden hebben wij zulke aardige en behulpzame mensen ontmoet.

Rondreis door Myanmar

Om je in Myanmar te verplaatsen kun je naar diverse steden vliegen of reizen per trein of nachtbus. Plaatselijk laat je je naar je bestemming rijden door taxi’s, tuktuks of laat je je rondrijden achterop een brommertaxi. Reis je naar Myanmar dan zijn er veel bijzondere steden en bezienswaardigheden die je absoluut moet zien. De Myanmarees is vriendelijk en behulpzaam maar niet iedereen spreekt Engels. Er heerst geen grote rijkdom maar de mensen zijn enorm vrijgevig. De monniken leven bijvoorbeeld van de dagelijkse giften die zonder te bedelen van de bevolking worden ontvangen.

Yangon

Rangoon → Yangon is de grootste stad van Myanmar en was vroeger, tot 2005, de hoofdstad van Myanmar. De stad ligt aan de Rangoonrivier. Bezienswaardigheden: de Schwedagonpagode, Sule Pagoda, Maha Wizaya Pagoda, Saint Mary’s Cathedral,  koloniale gebouwen in het oude centrum, Kandawgyi meer, Bogyoke Aunt San markt en het Yangon Central Railway Station

Wetenswaardigheden: Aung San Sun Kyi, Myanmarese politica en winnares van de Nobelprijs voor de vrede is geboren en woonachtig in Yangon.

Maha Wizaya Pagoda

Maha Wizaya Pagode, Yangoon

Kyaiko

Bezienswaardigheid: de Golden Rock

Vanuit het dorpje Kinpun vertrekken omgebouwde  pickup trucks voor een rit van 15 kilometer naar de Golden Rock. In de vrachtwagens zijn mini-bankjes gebouwd waar je als westerling ternauwernood je benen kwijt kunt.  De pickup trucks worden volgeladen met tenminste 30 personen waarna ze in colonne  met een noodgang over een slingerweg tegen de berg op rijden. In het regenseizoen kun je als je het slecht treft in mist of regen terecht komen, regencape’s worden dan ook overal verkocht. Op de top kom je aan op een parkeerplaats waar je ook weer kunt opstappen als je naar beneden gaat. Weet waar je aan begint want de rit is angstaanjagend. Op de top zijn er enkele dure hotels waaronder het Mountain Top hotel. De Golden Rock is een bedevaartsplaats. Volgens de legende balanceert de Golden Rock, bovenop de berg, op een haar van Boeddha. Van november tot maart wordt de Golden Rock door duizenden Myanmarese bedevaartgangers bezocht.

Bago – Pego

Bago ligt op 80 kilometer van Yangoon, te bereiken via trein of nachtbus.
Bezienswaardigheden: Schwethalyaung, Maha Kayani Sima, Kyaikpun pagode en het Snake Monastrery

  • Schwethalyaung is het heiligste boeddhabeeld van Myanmar. Deze liggende Boeddha is 55 meter lang, 16 meter hoog en is gebouwd in 994 na Chr. en ligt in een overdekte hal. Buiten ligt een nieuwe boeddha en beide beelden zijn prachtig.
  • Maha Kalyani Sima is de inwijdingshal voor monniken, hier leven zo’n 1500 monniken. Het lunchen van de monniken dat vooraf wordt gegaan door gezang is een bezienswaardigheid op zich. Uit grote pannen wordt de door giften ontvangen rijst verdeeld. Een oudere monnik is soms bereid om je een kleine rondleiding door het complex te geven.
  • In het ‘’ Snake Monastery’’ ligt een Birmese python van 6 meter lang en 40 cm breed die de reïncarnatie van de oppermonnik Hsipaw moet voorstellen. Bij iedere donatie zegt een monnik een gebed op.

Kalaw

Het is heerlijk koel in Kalaw. Deze plaats ligt op 1300 meter hoogte en wordt omgeven door pijnbomen. Er wonen veel Nepalezen en Indische Hindoes, Sikhs en Moslims in Kalaw. Ons beste Nepalese maal hebben wij in Kalaw gegeten.

Er zijn 3 manieren om van Kalaw naar Inle Lake te gaan, met de bus of trein of met een trekking. De trekking is het populairst.
De trekking boeken kan via de meeste hostel, hotels en  boekingkantoortjes.

  • Everest, Nepalese restaurant
  • Aung Chan Tha Zed, Boeddistische tempel
  • Kalaw market
  • Trekking van Kalaw naar Inle Lake

Pagan → Bagan

Yaunghwe → Nyaung Shwe

Irrawaddy Rivier → Ayeyarwady Rivier

Mandalay

Share.

About Author

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.