Stoomtreinen en -trams in Nederland en België

0

Stoomtreinen, stoomtrams en diesellocomotieven danken hun voortbestaan aan de inzet van vele enthousiaste vrijwilligers en hobbyisten. Dat we anno 2018 nog stoomtreinen rijdend kunnen zien is dankzij de inzet van deze treinhobbyisten.
Stoom- en spoormusea en museumspoorlijnen draaien voornamelijk op donaties en de inzet van vrijwilligers. Deze vrijwilligers en treinhobbyisten restaureren en onderhouden het rollend materieel w.o.  stoomlocomotieven, diesellocomotieven, stoomtrammen en rijtuigen, daarnaast beheren zij ook vaak de musea en museumspoorlijnen.

In België controleert Infrabel, de Belgische spoorinfrastuctuurbeheerder, de museumspoorlijn van Maldegem. De vrijwilligers onderhouden de museumspoorlijn waarbij op aanwijzingen van Infrabel onderhoud aan de spoorlijn plaatsvindt en bijvoorbeeld zaken als dwarsliggers worden vervangen; spoorwegovergangen worden vernieuwd en bijvoorbeeld het groen over en naast de spoorlijn gesnoeid.

Museum stoomtreinen in België

SPOORWEG NAAR DE VRIJHEID

De spoorwegen hielpen in 1945 flink mee aan de bevrijding! Stoomcentrum in Maldegem organiseert regelmatig evenementen en festiviteiten die dit feit herdenken. Op het festival “Railway to Liberty” rijdt vanuit het museumstation Maldegem een historische trein uit de jaren 30 rijden naar een heus nagebouwd legerkamp uit de Tweede Wereldoorlog. Kledij, tenten, voertuigen, … alles is net echt! waarbij de Tweede Wereldoorlog wordt nagespeeld. Daarnaast kan men ook een kijkje nemen in de garageloods van de museumtreinen. Bezoek de dienstregeling om te zien wanneer de treinen rijden.

Vzw Stoomcentrum Maldegem
Stationsplein 8
B-9990 Maldegem
België

Museum stoomtreinen in Nederland

Museumstoomtram Hoorn Noord Holland

De museumstoomtrams rijden nog regelmatig over de 20 kilometerlange lokaalspoorweg tussen Hoorn enMedemblik. Wil je een rit voor deze museumtramboeken dan is het aan te raden om de ticketplanner te bezoeken.  Er rijden 4 verschillende locomotieven over het traject Hoorn – Medemblik. De Stoomtrams stoppen op de gerestaureerde stations Wognum, Twisk, Oppedoes en Medemblik. De stoomtrams zijn nog de enige rijdende exemplaren ter wereld. Op het museumterrein in Hoorn zijn o.a. een seinhuis en een werkplaats te bezichtigen.

Museum Stoomtram Hoorn
Van Dedemstraat 8
Hoorn

Stichting 162, Locomotief NS War Department

Stichting 162 houdt zich bezig met het restaureren en in stand houden van de laatst overgebleven NS War Department locomotief, de ex WD 70033 / NS-162 als bedrijfsvaardige diesellocomotief. Deze locomotief houdt de herinnering levend aan het spoorwegbedrijf van direct na de Tweede Wereldoorlog, en daarbij specifiek het rijden van goederentreinen op lokaalspoorwegen in dun bevolkte gebieden zoals die er waren in de provincies Friesland en Groningen. De Stichting 162 bezit een aantal bijpassende historische oorlogsgoederenwagens van het voormalige USATC (Amerikaanse Transportation Corps). Deze wagens tonen hoe de spoorwegen het goederenverkeer weer op gang hielp en daarmee de wederopbouw van Nederland mogelijk maakte.

Stichting 162
Correspondentieadres Hofweg 6
1777 NK Stroe (Wieringen)

Stoomtrein Stadskanaal

Museum stoomlocomotief STAR rijdt in het noorden van Nederland van Stadskanaal naar Veendam of van Stadskanaal naar Musselkanaal. De spoorlijn is behouden als industrieel monument van de Veenkoloniën. In het  museum Stadskanaal is een uitgebreide tentoonstelling over de geschiedenis van de spoorlijn.  Wil je weten wanneer de stoomtrein rijdt kijk dan bij de dienstregeling. De Museumspoorlijn STAR is sinds de oprichting gegroeid tot een grote organisatie met ongeveer 150 vrijwillige medewerkers, vele diesel- en stoomlocomotieven en enkele tientallen wagens en rijtuigen.

Stoomtrein Stadskanaal
Stationsstraat 3
9503 AD Stadskanaal.

Stoomtrein Goes – Borsele

Deze authentieke museumtreinen rijden over de eigen spoorlijn van Goes via Kwadendamme naar Hoedekenskerke en weer terug. Het is een prachtige nostalgische treinreis die loopt door het mooie landschap van Zuid-Beveland. Een conducteur komt de kaartjes knippen terwijl de stoker zich op de stoomlocomotief in het zweet werkt! Deze museumtreinen rijden op zondag en in de schoolvakanties,  tijdens de kerst rijdt er een speciale kerstexpress.  Bezoek de dienstregeling voor de juiste informatie.

Stoomtrein Goes Borsele heeft in de USA een Withcomb ocomotief uit WW2 gekregen en naar Goes verscheept. Het transport van de Withcomb locomotief van de USA naar Nederland is o.a. gesponsord door een scheepvaartmaatschappij en vele donaties van treinhobbyisten. November 2017 is de Withcomb locomotief aangekomen in de haven van Antwerpen.  

Ben je geïnteresseerd in het verhaal over de Withcomb locomotief dan is het lezen van de website Stroomtrein Goes Borsele zeker een aanrader.

Stoomtrein Goes Borsele
Albert Plesmanweg 23,
4462 GC Goes.

Share.

About Author

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.