Marrakesh

1

Deze meer dan duizend jaar oude stad wil je zien. De straten, pleintjes en stegen van het oude Marrakesh zijn al die jaren niet veranderd. Dwaal rond in deze stad. Voor een habbekrats vlieg je er naar toe met Ryan Air of vlieg in ongeveer 4 uur vanaf Schiphol Amsterdam. Het liefst verblijf je in een authentiek hotel – bijvoorbeeld in Ryad Farhan – midden in de oude stad en leer het oude Marokko in Marrakesh kennen. Het vliegveld Menara International Airport van Marrakesh ligt op slechts 10 minuten van het centrum. De beste tijd om Marokko te bezoeken is in het voorjaar dan is de temperatuur behaaglijk en is het nog niet te heet.

Marrakesh is een van de koningssteden van Marokko en ligt in het zuidwesten in het binnenland van Marokko aan de voet van het Atlasgebergte. Vanuit Schiphol Amsterdam vlieg je binnen 4 uur naar deze mooie sprookjesachtige stad. Airport Menara is ultramodern. Het leukst is het als je een hotel of Riad boekt in het oude deel van Marrakesh. Vanaf het vliegveld brengt een taxi je naar het oude deel van Marrakesh, rijdend door de oude stadspoorten met kleine straatjes en verborgen stegen. Boekte je een luxe hotel in de buitenwijken van Marrakesh dan kom je in een moderne nieuwe wijk terecht die te bereiken is via nieuw aangelegde vierbaans wegen.

De 8 leukste dingen om te doen in Marrakesh 

  1. Wandel drie keer per dag over de Place Djeemal el Fna.
  2. Rondje binnen en buiten de Medina.
  3. Ga een Tajine eten op de Place des Epices.
  4. Dwaal door de oude soek. Dankzij Google Maps hoef je er niet te verdwalen.
  5. Mediteer op een historische lokatie, bijvoorbeeld in de tuinen van het Paleis van Bahia.
  6. Bezoek een leerlooierijen van Marrakesh
  7. Proef het Maroccaanse kruidenmengsel Ras El Hanout en bezoek hiervoor een kruidenwinkel in de soek
  8. Tuinen Majorelle – Jardin Majorelle
  9. Filmfestival Marrakesh november
Djemaa el Fna Marrakesh

1. Djeemal el Fna

Het grote centrale plein in de Medina van Marrakesh heet Djemaa el Fna. De Medina is het oudste deel van een stad. Op het grote plein Djemaa el Fna wordt in de ochtend een markt gehouden waar allerlei Marokkaanse producten, fruit en fruitsappen worden verkocht. In de loop van de dag komen hier de slangenbezweerders, verhalen vertellers, Henna tattoo zetsters, schoenenpoetsers, acrobaten, traditionele muzikanten nog bij. Het plein op zich is al fotogeniek maar de traditionele waterverkopers zijn prachtig om te zien. Slangenbezweerders lokken je met hun bijzondere slangen en voordat je het weet heb je er een om je nek hangen. Op het plein lopen vrouwen die je proberen te verlokken om een tijdelijke Henna tattoo te laten zetten. Bedenk wel dat deze henna tattoo’s een aantal dagen blijven zitten. In de avond kun je heerlijk eten bij een van de vele popup restaurantjes die met hun lange tafels een indrukwekkend tafreel bieden. Jongens proberen je menu kaarten waarop de heerlijkste gerechten staan binnen te lokken. Aan de rand van het plein vind je veel restaurantjes met vaak terrassen op de 1e etage vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over het plein. Ook de Soek ligt aan het Djemaa el Fna plein en deze is via meerdere ingangen vanaf het plein te betreden. Ook de grote Koutoubia Moskee met de hoge  minaret ligt aan het Jemaa el-Fna plein. Aan de rand van het plein staan koetsjes met paarden die je naar ieder gewenste bestemming brengen.

Traditionele waterverkopers op Djemaa el Fna
Henna tijdelijke tattoo

2. Medina

Loop een een rondje binnen en buiten de medina. Marrakesh is omringd door oranjerode stadsmuren waarachter de Medina ligt. De Medina bereik je door een van de stadspoorten. De Medina is een doolhof van straatjes en vormt het oude stadscentrum van Marrakesh. In de Medina vindt je het grote Jemaa el-Fna plein. Aan de rand van de Medina grenzend aan het Jemaa el-Fna plein liggen de souks. De souks zijn een grote overdekte markt met een doolhof aan kleine straatjes waar je gemakkelijk kunt verdwalen. Vrouwen en kinderen met planken met toegedekte broden gebruiken gemeenschappelijke ovens (ferran) om de broden af te bakken.

Rond de oude stad van Marrakesh staat een kilometerslange muur.
Marrakech heeft de grootste medina van Marokko. Rond de oude stad staat een bijna 20 km lange zandkleurige muur. De gaten in de muur hebben een functie bij het opbouwen van steigers.

2. Place des Epices

Eet een heerlijke tradionele tajine op Place des Epices bij cafe des Epices. De heerlijkste tajine’s eet je hier bij dit kleine maar druk bezochte restaurantje. Om op de place des Epices te komen zul je dus door een groot deel van de soek moeten lopen. Eenmaal aangekomen op dit kleine maar leuke pleintje kun je het restaurantje niet missen. Kies je beneden of boven op het terras een plekje? Beide plekken zijn bijzonder aangenaam om een tijdje te blijven genieten van het uitzicht maar ook van de heerlijke traditionele Marokkaanse gerechten. De traditionele tajine met vlees en pruimen is zeker een absolute mega aanrader.

3. Soek of souk

In de Medina of wel in de oude stad, is een soek of souk, beide namen worden gebruikt. Een soek is een markt, soms in de buitenlucht en soms overdekt. Een soek bestaat uit een doolhof van smalle en nog smallere straatjes met aan beide zijde kleine winkeltjes. De handelaren proberen je met de meest overtuigende praatjes naar binnen te lokken en prijzen hun waren op lucratieve manieren aan. Let op betaal nooit de eerst genoemde prijs. In Marokko moet je afdingen, dit hoort bij het kopen van een artikel. Hoeveel je uiteindelijk betaald hangt af van je onderhandelingstechniek. In de soek wordt een diversiteit van artikelen verkocht. Je vindt er traditionele tapijten, tassen, schoenen, kleding, leren jassen, waterpijp, lampjes, kruiden, zeep, chocolade en noten. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te koop in de soek. Ook zijn er veel handwerkslieden die ter plaatse kleding, schoenen, tassen, riemen of sieraden maken.

4. Paleis van Bahia

Mediteer op een historische lokatie, bijvoorbeeld in de tuinen van het Paleis van Bahia.

Paleis Bahia
Paleis Bahia

5. Leerlooierijen

Een bezoek aan een leerlooierij moet je eigenlijk niet overslaan. Ook in Nederland werkte er in het verleden, en zeker in het zuiden van Nederland, veel mensen in leerlooierijen. In een leerlooierij wordt de huid van een rund of schaap, na de slacht, verwerkt tot een mooi stuk leer. Dit leer wordt gebruikt voor het bekleden van meubels of verwerkt tot kleding, schoenen, riemen of tassen. Het werken in een leerlooierij is vies en ongezond werk. 

Leerlooierij Marrakesh

6. Kruidenmix Ras El Hanout

Proef het Maroccaanse kruidenmengsel Ras El Hanout en bezoek hiervoor een kruidenwinkel in de soek

7. Majorelletuin Yves Saint Laurent

Huur aan het plein Djemaa el Fna de Medina een koets en laat je op traditionele wijze naar de Jardin Majorelle brengen. Buiten de Medina vind je deze prachtige tuin in de tinten kobaltblauw en geel. Deze oogverblindend mooie botanische tuin heeft een overvloed aan zeldzame planten. Jardin Marojelle is in 1924 ontworpen door Jacques Majorelle. In deze tijd viel Marokko onder het protectoraat van Frankrijk. Majorelle was o.a. een realistisch kunstschilder. In de loop van zijn leven verhuisde Jacques naar Marokko waar hij deze adembenemend mooie tuin in Marrakesh heeft aangelegd. Vanaf 1949 is de tuin en het atelier opengesteld voor publiek. In 1980 heeft de wereldberoemde maar inmiddels overleden modeontwerper Yves Saint Laurent de tuin gekocht. Pierre Bergé de partner van Yves Saint Laurent heeft een stichting opgericht voor het behoud van de tuin. Ben je in Marrakesh dan mag je de Majorelletuin niet missen, het is een absolute must en een oase van rust in een drukke stad. Oogverblindend mooi dus vergeet je fototoestel niet.

Les jardin Majorelles, ooit eigendom van Yves Saint Laurent.
Les jardin Majorelle, ooit eigendom van Yves Saint Laurent.

8. Filmfestival Marrakesh

Marrakesh is een combinatie van het moderne Marokkaanse leven en het rijke verleden van sprookjes van duizend en een nacht. Wist je dat Marrakesh is gebruikt als het decor voor filmscripts als Sex and the City 2, The Bourne Ultimatum en The Mummy?
Eind november is het Jaarlijkse filmfestival op het Jemaa el-Fna plein. Het is er dan enorm druk en als je geluk hebt zie je wereldberoemde.

Tajines bij een oven buiten.

Riad Zitoun

Een leuke straat is de Riad Zitoun el-Kdim, die in de uiterste zuidoosthoek van het plein, net voorbij een poortje, begint. De Riad vormt een belangrijke doorsteek naar de oude joodse wijk (deMellah) en de Kasbah, het stadsdeel waar koning Mohammed VI zijn optrekjes heeft.In de straat zelf vind je niet alleen toeristenwaar maar ook voorzieningen voor de locals, die in de steegjes (derb‘s) rondom wonen. Hun vaste kruidenier, kippenhandelaar  en kledingmaker, de grafkoepel van een heilige en een badhuis, om maar wat te noemen. Bij elkaar geven ze een aardige indruk van het alledaagse leven in de medina.
De bekendste bezienswaardigheden van Marrakesh vind je in iedere goede reisgids, start je verkenningstocht in ieder geval op het beroemde rariteitenplein Jemaa el-Fna, in het centrum van de oude binnenstad. Je kijkt je ogen uit aan het gevarieerd gezelschap van straatartiesten en gebruik de Koutoubia-minaret als handig oriëntatiepunt.
Bezoek de Medersa Ali Ben Yousef, de rijkelijk gedecoreerde islamitische leerschool in de medina, en de exotische Jardin Majorelle van wijlen Yves Saint Laurent buiten de stadsmuren.

Kamelen onder de palmen

Tajines en couscous

Restaurantjes, overdag zie je ze niet, maar ‘s avonds is het plein één grote gaarkeuken. het eten is heerlijk. Restaurantjes rond het plein Jemaa el-Fna met dakterassen uitzicht op de kookpotten van de eettentjes die op het plein staan.
Halverwege de Riad zitten eenvoudige eettentjes waar je zoete of hartige pannenkoekjes of broodjes gebakken sardientjes kunt ophalen. Alles wordt gebakken waar je bij staat, verser kan het niet.
Schuin tegenover de Saadische graven (een bekende toeristenattractie nabij stadspoort Bab er-Rob) is de ingang van het restaurant Nid’cicogne dat je aan het uithangbord met de ooievaar herkent. Het restaurant is boven, je kunt er heerlijk lunchen of  muntthee met koekjes gebruiken, en kijkt er direct uit op volop bewoonde ooievaarsnesten.
’s Middags en ‘s avonds is ook Dar Mimoun aan Derb Ben Amrane (een zijstraatje van de Riad Zitoun Kdim) een aanrader. Deze eetgelegenheid is gevestigd in een oud paleisje en je eet op de binnenplaats of in een van de zijkamers. Je ziet veel van zulke riad’s in Marrakesh, maar deze is nog heel relaxed, niet zo opgesmukt en gerestyled als vele andere, en dus betaal je je ook niet blauw.

Marokkaans koken

Kook je eigen Tajine. Da’s pas lekkah. Een traditionele Marokkaanse kookcursus in Marrakesh kun je op op  verschillende locaties volgen, b.v. bij Souk Cuisine of in hotel La Maison Arabe. Er zijn tientallen aanbieders. Soms kun je een kookcursus inclusief overnachting boeken. Doe dat op een boerderij buiten de stad. Dat is pas een avontuur.

Rond de oude stad van Marrakesh staat een kilometerslange muur.
Marrakech heeft de grootste medina van Marokko. Rond de oude stad staat een bijna 20 km lange zandkleurige muur. De gaten in de muur hebben een functie bij het opbouwen van steigers.

Buiten de stadsmuren, nieuwe wijken

De ville nouvelle, de (relatief) nieuwe stadsdelen van Marrakesh. mag je beslist niet overslaan. Er zitten veel bijzondere winkels en galeries met mooie kleding, woonaccessoires en moderne kunst, vooral in de zijstraten van de Avenue Mohammed V,  en rond hippe tentjes zoals Kechmara en Le Grand Cafe de la Poste, schuin tegenover het strakke Marrakesh Plaza.
In het stadsdeel Guéliz zie je heel scherp de sociale verscheidenheid, of beter: de gapende kloof tussen arm en rijk. Om daar iets over op te steken, is zelfs de McDonald’s een aanrader. In de nieuwe stad vind je ook superpatisserie Al-Jawda.  Een aardig idee is om hier een doosje gesorteerde koekjes voor thuis te halen. Wel iets prijzig, want de lekkernijen zijn bijna allemaal bereid met amandelen, maar absoluut verrukkeluk.
In dit stadsdeel Guéliz zie je heel scherp de sociale verscheidenheid, of beter: de gapende kloof tussen arm en rijk. Om daar iets over op te steken, is zelfs de McDonald’s een aanrader. In de nieuwe stad vind je ook superpatisserie Al-Jawda.  Een aardig idee is om hier een doosje gesorteerde koekjes voor thuis te halen. Wel iets prijzig, want de lekkernijen zijn bijna allemaal bereid met amandelen, maar absoluut verrukkeluk.

Stadspoorten van Marrakech

Er zijn vier stadspoorten: Bab ed-Debbagh in het oosten, Bab Doukkala in het westen, Bab er-Rob in het zuiden en Bab le-Khmis in het noorden.
Bij de oostelijke stadspoort Bab ed-Debbagh zijn de leerlooierijen. Buiten deze stadspoort zie je de sloppenwijken liggen. Bij de noordelijke stadspoort Bab le-Khmis, buiten de stadsmuur, is de grote vlooienmarkt Souk Bab le-Khmis waar van alles verkocht wordt van kunstgebitten tot horloges.

De traditionele leerlooijerijen van Marakesh.

El Bahia Paleis

Het paleis Bahia is gebouwd aan de einde van de 19e eeuw en is een combinatie van Marokkaanse architectuur en Islamitische stijl samengevat in één gebouw. Kenmerken van deze architectuur zijn de prachtige mozaïeken en ingelegde plafonds. Een gedeelte van het paleis wordt nog gebruikt door de koninklijke familie wanneer die in Marrakesh is. Het totale complex waarin het paleis gelegen is beslaat meer dan 7 ha. Het paleis en de omliggende tuinen zijn de ideale plek om aan de drukte van de oude binnenstad van Marrakesh te ontsnappen. Hier vind je rust en is er ruimte voor een meditatief moment.

Fontein in Paleis Bahia
Vervallen loopbrug op de weg van Asni naar Imlill.
Ook de omgeving van Marrakesh is prachtig.

Share.

About Author

1 reactie

  1. Pingback: In de winter naar de zon? Kies Marrakech. | Wij Zijn Reizigers voor de 50+ backpacker

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.