Golden Rock – Kyaiko

0

Golden Rock, berg Kyaiko

Als je na aankomst in Yangoon verder Myanmar in trekt is de berg Kyaiko met “de Goldenrock”  in de staat Mon zeker een van je reisbestemmingen. Kyaiko ligt ongeveer 210 kilometer ten noordoosten van Yangoon. De Golden Rock is een van de drukst bezochte bedevaartplaatsen. In de wintertijd, dit is van maart tot juni en de beste tijd om de Golden Rock te bezoeken. komen duizenden voornamelijk Myanmarese bedevaartgangers naar de Golden Rock. Volgens de legende balanceert de Golden Rock op een haar van Boeddha bovenop de berg.

Met trein of nachtbus reis je naar Kinpun, hier is het basisstation van de Golden Rock. In Kinpun zijn diverse hotels, de eigenaren staan je al op te wachten op het moment dat je uit de bus of trein stapt en proberen je over te halen om bij hun een kamer of appartement te boeken. Of je boekt boven op de berg een kamer in een van de drie hotels. In het centrum van Kinpun is het vertrekpunt voor de omgebouwde pick-up trucks die je naar de Golden Rock boven op de berg Kyaiko brengen. Als je net als wij in het regenseizoen, dit is van juni t/m oktober, de Golden Rock wilt bezoeken reken er dan op dat het nat wordt. Regencape’s worden je overal aangeboden en het is een aanrader om er een te kopen voordat je naar boven vertrekt ook al lijkt het beneden nog droog. Halverwege de berg wordt het nat, natter en nog natter. De pick up trucks worden volgeladen met bedevaartgangers tot men stijf ingepakt op mini bankjes zit en er echt niemand meer bij kan. Als meerdere vrachtauto’s gevuld zijn dan gaat de colonne rijden. En dan! Dan volgt er een angstaanjagende rit van 15 kilometer over een slingerweg tegen de berg op. De helft van je medereizigers vindt de rit geweldig en de andere helft, waaronder monniken, bidden voor een veilige aankomst. Als je geluk hebt zit je naast iemand die geen last van wagenziekte heeft.

Op de berg wordt er hard gewerkt aan het bouwen van nieuwe hotels. Jongens en meisjes dragen stenen en zakken zand op het hoofd en lopen blootvoets van de parkeerplaats door het tempelgebied naar de andere kant van de top waar de nieuwe hotels worden gebouwd. Alle bouwmaterialen worden met handkracht verplaatst en of het nu regent of droog is, het werk gaat door.

Op de top kom je aan op een parkeerplaats, dit is ook de plek waar je opstapt om weer naar beneden te gaan. Dragers staan te wachten om je bagage voor een klein bedrag verder naar boven te dragen. Op de top zijn er enkele dure hotels waaronder het Mountain Top hotel. Wij kozen er voor om onze bagage mee naar boven te nemen en een hotel op de top te boeken. Veel medepassagiers hadden een dagtocht vanuit Yangoon of Bago geboekt en gingen met de laatste pickup trucks terug naar beneden. Omdat wij in het regenseizoen de Golden Rock bezochten waren de kleine shops gesloten. Ook de restaurant waren op één na gesloten en er was alleen een sobere maaltijd te bestellen. Na een regenachtige nacht vertrokken wij de volgende ochtend terug naar beneden waar het halverwege de berg weer droger werd.

 

Share.

About Author

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.