Bago – Pego

0

Bago – Pego

Ben je in Yangon neem dan een paar dagen de tijd om naar het noordoosten te trekken. In het noordoosten vind je de stad Bago, voorheen bekend als Pego. Boek in Yangon de trein of nachtbus of maak een dagtrip naar Bago. Bago ligt op ca. 80 kilometer van Yangon en is zeker een bezoek van een dag of twee waard. In Bago vind je meerdere bezienswaardigheden: Schwethalyaung, de grootste liggende Boeddha van Myanmar, Kyaly Khat Wai Monastery, een inwijdingsklooster en Snake Monastery waar een Python wordt vereert.

Wij vonden het spannend om door deze stad te wandelen en ook lieten wij ons rond rijden in Tuktuks. De mensen zijn er vriendelijk en niet opdringerig.  Zoals iedere stad die wij in Myanmar bezochten heeft ook Bago een gezellige markt met lokale streekproducten als bloemen, vis en vlees, groenten en fruit. Ook kun je met boten die bij de markt afmeren dorpen langs de rivier bezoeken. De plaats Bago is verder niet erg toeristisch. In de mainstreet en langs de rivier zijn er enkele restaurants waar je goed en lekker kunt eten en drinken. Sluitingstijd is net als in de rest van Myanmar om 10 uur en dan gaat ook echt alles dicht.

Schwethalyaung

In Bago vind je het beeld Schwethalyaung, dit is het grootste boeddhabeeld van Myanmar. Deze liggende Boeddha is 55 meter lang en 16 meter hoog. Gebouwd in 994 na Chr. Deze Buddha ligt in een overdekte hal.

Mya Tha Lyaung Reclining Buddha

Buiten ligt een replica van het beeld Schwethalyaunge. Beide beelden zijn prachtig maar daar zijn de meningen verdeeld over.

Shwemawdaw Paya

Deze prachtige gouden pagoda is met zijn 114 meter eigenlijk de hoogste Stupa van Myanmar terwijl de Shedagon Pagoda in Yangon deze titel draagt.  De Shwemawdaw pagoda is meer dan duizend jaren oud. Deze pagoda torent hoog boven de omgeving uit en is van ver te zien. Shwemadaw, Shwedagon en de rots van Kyaiktiyo zijn bedevaartsplaatsen van de Mon. De Mon is een volk dat leeft in Myanmar.

Kyaly Khat Wai Monastery

Maha Kalyani Sima is de inwijdingshal voor monniken. Via de markt loop je er zo naar toe maar je kunt je ook laten brengen in een Tuktuk. In het klooster wonen 1500 mensen. De lunch van de monniken wordt vooraf gegaan door gezang en je bent daarbij van harte welkom. Het gebeuren is een bezienswaardigheid. De monniken vinden het wel grappig dat er buitenlandse toeristen komen kijken hoe ze koken en eten. Uit grote pannen worden de door giften ontvangen rijst en groenten verdeeld. Een oudere monnik gaf ons een rondleiding door het complex. Als blijk van waardering hebben we hem enkele brillen gegeven. Misschien wel raar. Maar ons idee was dat oudere monniken veel lezen en daarbij wel een bril kunnen gebruiken. In Myanmar hebben we geen opticien gezien. We hebben niet vast kunnen stellen waar brillen worden verkocht. Wellicht is daar minder behoefte aan omdat de gemiddelde leeftijd in Myanmar erg laag is.

Snake Monastery, Pagoda

Vanaf de markt naar het ‘’ Snake Monastery’’ is een fikse wandeling. Beter huur je een tuktuk en laat je je brengen, vraag wel of de chauffeur op je wacht want anders wordt het een lange wandeling terug. In het klooster ligt een Birmese python van 6 meter lang en 40 cm breed. De slang is de reïncarnatie van de oppermonnik Hsipaw. Bij de slang houdt een monnik de wacht. Om de beurt komt iedereen rustig naar voren om de slang te vereren. Heb je speciale wensen? Schakel dan de monnik naast de slang in. Bij iedere donatie roept hij een Buddha aan, zijn gebeden bevorderen vooral het zakelijk succes.

 Welvaart, rijk en arm

Rijk en arm ligt dicht bij elkaar in Myanmar en er is veel armoede. De monniken in Myanmar leven van giften van de bevolking, ze bedelen niet maar wachten tot ze geld, rijst en andere spullen aangeboden krijgen.

De regering probeert door middel van infrastructuurprojecten en ontginning van grondstoffen de ontwikkeling van het land te bevorderen. In 2012 zijn er verkiezingen geweest en recentelijk is het land beperkt opengesteld voor toeristen. Myanmar is sinds 1997 lid van de VN en de Association of Southeast Asian Nations (ASEAN). Het doel van de ASEAN is het bevorderen van economische, culturele en politieke samenwerking.

Share.

About Author

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.