Vietnam, een rondreis door Noord Vietnam

0

Vietnam

Als je naar Vietnam gaat hoef je, naast een vliegticket en een hotel bij aankomst,  in principe  van te voren niets te boeken. Vietnam is een geweldig land om in rond te reizen. Een route van te voren uitdenken is een aanrader want het land biedt zoveel bezienswaardigheden en natuurschoon. Kennis van gebruiken en gedrag is natuurlijk altijd handig om te weten. Een goede reisgids als Lonely Planet Vietnam en een tablet of smartphone zijn onmisbare reisgenoten. Of je nu een backpacker bent of reist met iets meer bagage, Vietnam is een gemakkelijk land om in rond te reizen. De bevolking is vriendelijk en behulpzaam. Veel Vietnamezen spreken Engels  en men is nog steeds verbaasd om westerlingen te zien, je wordt dan ook vaak aangesproken en gefotografeerd. Ter plekke boek je hotels en je doorreis met bus of trein, het personeel in hostel of hotel is behulpzaam bij het boeken van een doorreis. Ons reisschema is als volgt:

Vietnam route – Google maps

Ha Long Bay en Cat Ba Island

In Nederland regelde wij een taxi die ons ophaalde van het Hanoi Airport (Noi Bai) Vietnam en naar Ha Long Bay bracht. Er zijn meerdere Vietnamese websites waar je een taxi kunt regelen. Lees voor ook onze blog over Ha Long Bay en Cat Ba Island met de prachtige Karstenbergen, grotten en spelonken.

HANOI

Hanoi tempelbrug Vietnam
Het Hoan Kiem lake ligt in het centrum van Hanoi, is omgeven door een parkje en is een grote trekpleister voor Vietnamezen. Overdag en s’avonds is er een gezellige ontspannen sfeer rondom het meer waar de Vietnamen graag wandelen. In het meer ligt een eilandje dat via een rode brug is te bereiken, hier is een legendarische gouden schildpad te zien. Het verhaal is dat in de 15de eeuw de schildpad een gestolen magisch zwaard heeft teruggebracht. In het meer mag je niet zwemmen of vissen, het is een heilige plaats.

Musea:
Airforce museum,

Women museum

Dit museum is opgedragen aan de sterke vrouwen van Vietnam. Het toont hoe vrouwen tijdens  de langdurige overheersing in de diverse oorlogen o.a. met de Chinezen, Fransen en Amerikanen en tijdens politiek roerige tijden zich geweerd hebben. Het museum is opgebouwd in een tijdslijn. De verhalen, foto’s, films en posters over de laatste oorlog zijn indrukwekkend. Daarnaast worden ook kleding, sieraden, werkzaamheden en gebruiken van de diverse volkeren van Vietnam getoond. Een bijzonder museum en zeker een aanrader als je Hanoi bezoekt.

Hao Lo gevangenis

Ho Chi Minh Mausoleum

One Pillar Pagoda

Oorlogsmuseum

Hanoi Zoo in Thu Le Park, Vietnam

Een Aziatische dierentuin is heel wat anders dan een Nederlandse dierentuin. Zo bezochten wij in Hanoi de Hanoi Zoo in Thu Le Park.  Deze zoo ligt net buiten het centrum van Hanoi in een bloemrijk park met een meer waarin je o.a. kunt roeien. Er leven bijna 100 verschillende dieren waaronder een Indochinese tijger, veel apen en diverse vogels. De dieren zijn gehuisvest in kooien die veel kleiner zijn dan wij in Nederland gewend zijn. De dieren zagen er energiek en gezond uit.

SAPA

Sapa is geweldig, wat een prachtig mooi gebied en de reis er naar toe is een belevenis op zicht. Over ons bezoek aan Sapa is een aparte pagina gemaakt, lees hier ons reisverslag: http://www.wijzijnreizigers.nl/azie/vietnam-sapa/

DONG HOI

PHONG NAH KE BÀNG NATIONAL PARK (Noord-midden Vietnam)
Son Trach

Het park Phong Nah Ke Bàng staat op de UNIESCO werelderfgoedlijst en ligt op een geweldig groot kalksteen gebied. Het gebied is bergachtig en bedekt met enorm ongerept tropisch bos. Er zijn honderden grotten met salagmieten en stalacieten waarvan Paradise cave met een grotlengte van 31 km een echte top bezienswaardigheid is. In het gebied ligt de Ho Chi Minh highway die tijdens de oorlog tussen zuid en noord Vietman door mankracht werd aangelegd en onderhouden om munitie, voedsel en manschappen te verplaatsen.

Hoe kom je er: met een taxi vanaf Dong Hoi naar Son Trach. Phong Nha Ke Bàn ligt 40 km ten noordwesten van Dong Hoi.

Hostel: Easy Tiger, Son Trach, Bo Trach, Quang Binh, Vietnam.
Een gezellige hostel met aardig personeel een gezellige gemeenschappelijke ruimte, lekker eten en goede bedden.

Wat is er te doen: huur een brommer en trek zelf door het gebied, de eigenaresse van de hostel heeft een plattegrond die je laat zien hoe je o.a. bij Paradise Cave komt. Boek een toer en laat je door de omgeving rondleiden en over de omgeving vertellen door een gids. Wij deden beiden.

VINHTAN TUNNELS

GEDEMILITARISEERDE ZONE

HUE

Drakenboten
Tuan Lok

HOI AN

Hoi An ligt aan de Zuid-Chinese zee en de Thu-Bon-rivier. Het is een stadje met smalle straatjes, oude houten Chinese huizen, winkels en tempels. Er is een deels overdekte dagmarkt waar naast groente, vis en fruit ook huishoudelijke artikelen als de rieten rijstmutsen en de meest prachtige manden verkocht worden. Schoenmakers en kledingmakers bieden schoenen en kleding op maat aan, is de centimeter eenmaal om je lichaam gelegd dan is het moeilijk om niet tot een deal te komen en het product is klaar in een dag. Hoi An is het meest gezellige en sfeer volste stadje van Noord Vietnam.

Restaurant Lien Thao, eetstraat. Loop over de rode brug en sla op de kade rechtsaf, loop de kade af en sla nogmaals rechts af en je staat op de eetstraat. Het 5e restaurantje is van Lien Thao. Lien Thao geeft les in Vietnamees koken en maakt s’avonds de heerlijkste gerechten klaar. Haar zus, is onderwijzeres in een nagelegen dorp, helpt haar bij de bediening.

S’avonds is er een avondmarkt waar kleurrijke lampionen van stof worden verkocht. Kinderen en ouderen verkopen lichtjes die voor een klein bedrag op de rivier worden gezet.

Hotel: Hoi An Glory Hotel & Spa

Wat is er te doen: Zijdemuseum

Hoi An staat op UNESCO werelderfgoedlijst.

Share.

About Author

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.