Tips voor weekend in Venetië

0

Naar Venetië via Treviso

Venetië BasiliekNapels zien en dan sterven? Ga je gang. Zorg wel dat je eerst in Venetië bent geweest. Een tot ondergang gedoemde stad die wegzinkt in de zee. Nee hoor? Er worden waterkeringen gebouwd om de lagune bij hoogwater af te sluiten. We zouden de stad kunnen inpolderen. Geloof me. Maar vandaag drijven machtige gebouwen als luchtspiegelingen op het water. De stad hurkt in de zee. Kom je met Ryan Air via Treviso? Koop dan een busretour voor €18 in het vliegtuig. De bus zet je af op de Plaza di Roma. Daar stap je over op de Vaporetto. Deze waterbus zal ook jou afzetten in de buurt van jouw hotel.

Naar Venetië via Marco Polo

Venetië is omgeven door water. Kom je aan op het vliegveld Marco Polo neem dan de Alilaguna naar de stad. Een snelle verbinding. Deze bootbus stopt natuurlijk aan het San Marcoplein. Beklim de Torre de l’Orologlio en bekijk de stad waar je zonet langsheen vloog rustig in alle windrichtingen vanaf deze toren. In het Oosten zie je de eilanden Murano en Burano. In het zuiden vind je het Lido met haar stranden. In het noorden verrijzen de besneeuwde toppen van de Alpen. In het westen zwermen de muggen over de Po-vlakte. Neem de tijd. Als je geluk hebt schuift een cruiseschip, hoger dan de toren waar je op staat, door de 12 meter diepe vaargeul langs het San Marcoplein.

San Marco weergaloos plein

Op het San Marcoplein krioelt het volk. De sfeer is er sereen en lucide. Op terrassen spelen ensembles klassieke muziek voor met baldakijnen afgesloten galerijen. De eerst onbegrijpelijke rust is opeens te verklaren door de afwezigheid van elk gemotoriseerd verkeer. Geen brommers, auto’s, bussen, fietsen, sedgeways, skeelers en skateboards! die kom je niet tegen in Venetië.

Verdwalen? Navfree als routeplanner

Varend en wandelend beleven we Venetië. We doorkruisen de stad met een kaart en de App Navfree als routeplanner. Die wijst ons deze keer feilloos de weg naar de betere pizzeria. In Venetië zijn er vaak meerdere straten en pleinen met dezelfde naam. De App is niet altijd betrouwbaar en de huizen zijn per wijk oplopend genummerd. Het hotel lijkt onvindbaar.

We pauzeren even op de Rialto. De mooiste van de drie bruggen over het Canal Grande dat door het centrum slingert. We doen de markt aan bij de Rialto, één kraam is nog open. We rusten uit bij een wijnbar. Wat is mooier dan bij nacht te verdwalen in Venetië. Onvermoeibare gondeliers bevaren de wateren rond de gebouwen. Elke straat eindigt op een brug. Waar zijn we?

???????????????????????????????

Bezoek Venetie: Vaporetto

Wil je tempo maken en relaxen in Venetië dan pak je de Vaporetto. Voor 20 euro mag je vierentwintig uur onbeperkt gebruik maken van dit stadsvervoer per boot. We stappen s’ochtends op in het Canal de Canaregio en varen rond de stad. Vanaf een stoel op de voorplecht of op het achterdek is het heerlijk om de stad aan je voorbij te zien gaan. Bij het San Marco Plein kun je op alle lijnen overstappen. We laten ons leiden door het toeval. De eerste de beste boot die we zien afmeren brengt ons in een half uur naar Murano.

Murano Vazen en Glashangers

Muranoglas is een begrip. Amper te voet aan wal worden we uitgenodigd voor een demonstratie glasblazen. De ovens staan aan. Moeiteloos wordt een paard met een stalen tang uit een roodgloeiende glasbol getrokken. Dit handwerk is massaproductie. In het glasmuseum van Murano vind je de weergaloze meesterwerken van Muranese glasblaaskunst. Het eiland herbergt naast vele souveniershops met prachtige kralen, vazen, glashangers en oorbellen exclusieve galeries met prachtige uitstallingen. De prijzen van Muranoglas liggen op het eiland beduidend lager dan in de stad Venetië.

Burano kant en kunst

Vanaf het terras bij de vuurtoren zien we de boot naar Burano aanleggen. Dan blijf je niet zitten toch?  We hoppen aan boord en claimen twee stoelen op het achterdek. De boot volgt een uitgebaggerde vaargeul. De lagune buiten de vaargeul is vaak amper een meter diep. Burano is het eiland dat wereldberoemd is geworden door haar textiele handwerkkunst. Met onnavolgbare combinaties van steken maken de Buranese vissersvrouwen sinds de vijftiende eeuw met eindeloos geduld het fijnste kant ter wereld. Een tafelkleed kan zomaar €3000 waard zijn. Zelfs een zakdoek viel buiten ons budget. Burano is een vrolijk eiland met kleurrijke gevelrijen. Er is visserij en landbouw. Een wandeling over het eiland brengt je langs wijngaarden.

Lido uitgaan en kamperen

Lido is een hot uitgaanseiland met chille stranden. Venetië is avonds uitgestorven. Het vertier bestaat uit een glas wijn in een wijnbar, varen bij kaarslicht en wandelen. Vanaf Lido zie je de zon spectaculair over Venetië ondergaan. Lido is wild. Je vindt er de clubs, de stranden en natuurlijk ook Camping San Nicolo. Ideale crashplek na nachtbrakerij en voor een frisse duik op brakke ochtenden. De camping ligt niet ver van het strand en vlak bij is een opstapplaats voor de Vaporetto.

Venetië Lido

Share.

About Author

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.