Gibraltar

0

Overwinteren in Spanje

Het is geweldig om  een of meer wintermaanden door  te brengen in Andalusie. Vlakbij vind je Gibraltar. Gibraltar is een bezienswaardigheid die je niet wilt missen.

Om in Gibraltar te komen rij je over de E15 bijvoorbeeld vanuit Malaga via de Spaanse stad La Linae del Conceptión. Gibraltar is een klein rotsachtig stuk land van nog geen 7 km groot.  Vanuit Nederland zijn er geen directe vluchten naar Gibraltar, alleen British Airways vliegt op Gibraltar. Gibraltar is een bijzondere plek met aan de ene kant de Middenlandse zee en aan de andere kant de Atlantische Oceaan. Aan de overkant zie je Marocco in Africa, bijna op aanrakingsafstand, liggen. De Rots van Gibraltar met een hoogte van 426 meter is de grootste bezienswaardigheid en biedt vanaf de top een spectaculair panoramisch uitzicht. Gibraltar is Brits, men spreekt er engels en spaans, je betaald er in ponden maar euro’s worden ook geaccepteerd en je kunt er belastingvrij kopen.

Dag je uit Gibraltar

Met de auto rij je over de grens en kruis je de landingsbaan van vliegveld Gibraltar. Het verkeer wordt stil gelegd als er een vliegtuig opstijgt of gaat landen.  Ben je eenmaal voorbij het vliegveld dan rij je door de smalle straatjes van het stadje richting de rots van Gibraltar. Je kunt er ook voor kiezen om in La Linea je auto in een van de parkeergarages te parkeren en te voet de grens over te steken. Eenmaal in Gibraltar loop je of neem je de bus naar het stadje of naar de rots. In het stadje kun je met goed weer ook de kabelbaan naar de top van de  rots nemen.

DSC07725

De rots van Gibraltar, the Upper Rock Nature Reserve, is een natuurreservaat waarvoor entree moet worden betaald. Lopen naar de rots is geen aanrader. Neem je de auto wel mee dan moet je weten dat er op de rots weinig parkeerplaatsen zijn, het is voor een groot deel eenrichtingsverkeer.  Er leven veel wilde Berberapen op de rots waarvan er veel wel een hapje lusten, pas op je spullen want ze zijn heel handig en nieuwsgierig.

Er zijn meerdere bezienswaardigheden op de rots waaronder the Great Siege tunnels, een Moors kasteel en de St. Michael grot. Deze natuurlijke grot heeft grote stalagmieten en stalactieten, in een van de ruimtes worden concerten gegeven.  De tunnels  zijn ca. 54 km lang en hebben een historisch militaristisch verleden. De tunnels werden gebruikt als opslag van wapen en munitie, verdedigingssystemen en in uitgehakte ruimtes werden de troepen gehuisvest. De tunnels zijn gedeeltelijk ingericht en voor publiek toegankelijk.  Op de rots is een enkele restaurantje en een souveniershop.

Terug naar beneden bezoek je het stadje Gibraltar. Hier vind je de gezellige mainstreet met een rode engelse telefooncel, luxe en minder luxe winkels, restaurants, cafe’s en barretjes. Winkelen is belastingvrij en in de restaurants kun je heerlijk vis en mediterraans eten. Van backpacker tot 50plus, Gibraltar is een plek die je bezocht moet hebben.

Share.

About Author

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.