Spanje, Barcelona

0

La Sagrada Familia

Misschien wel de bekendste en meest bezochte kerk ter wereld, de Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família. La Sagrada Familia is ontworpen door de in 1926 overleden architect Antoni Gaudi. Er wordt al ruim 100 jaar aan de basiliek gebouwd, de basiliek is waarschijnlijk in 2026 klaar maar dit is o.a. afhankelijk van de giften, schenkingen en toegangskaartjes. De bouw van de basiliek wordt hierdoor gefinancierd. Wil je deze kerk bezoeken koop dan vooraf tickets online dit bespaart je uren van wachten. Vanaf één van de torens heb je een geweldig uitzicht over de stad en heb je een kijkje op de bouwplaats.  De hoogste toren moet nog gebouwd worden en zal 170 meter hoog worden.

Basicila La Segrada Familia
La Segrada Familia
La Sagrada Familia
La Sagrada Familia, Barcelona, Spanje

Antoni Gaudi

Antoni Gaudi was een Catalaanse architect en is een van de grondleggers van organische architectuur. Inspiratie voor organische arcitectuur komt uit de natuur. Een gebouw moet niet alleen functioneel zijn maar ook een gevoel en een verbeelding weergeven. Kenmerken zijn de organische vormen, zonder rechthoeken maar ronde vormen en gebogen lijnen. Gebouwd wordt met natuurlijke materialen. In Catalonië valt deze stijl onder het Modernisme catalá.

La Sagrada Familia was het laatste levenwerk van Gaudi. Daarnaast ontwierp Gaudi vele andere karakteristieke bouwwerken. Typerend voor zijn stijl zijn de organische Jugendstil uitstraling. Alle bouwwerken van Gaudi staan op de werelderfgoedlijst van Enesco. In Barcalona zijn o.a. te bewonderen:

Park Güell, prachtige ronde mozaike banken, gebouwd op de berg Muntanya Peladade in de wijk La Salut.Vanaf de banken heb je een prachtig uitzicht over Barcelona en de Middellandse zee. In het park is het voormalige huis van Gaudi te bezoeken.

Casa Mila, ook wel de steengroeve genoemd, ligt aan de Passeig de Gràcia op nr. 92 is bewoond en is maar gedeeltelijk open voor publiek

Casa Batlló, ook wel het huis der geeuwen genoemd, ligt aan de Passeig de Gracia op nr. 43 en is heel geopend voor publiek.

Casa Calvet is in opdracht gebouwd en ligt aan de Carrer de Casp 48 en is gedeeltelijk geopend voor publiek.

Casa Gaudi

Bellesguard, het huis met het fraaie uitzicht, ligt aan de Carrer de Bellesguard op nr. 16, is een privébezit maar is wel geopend voor publiek.

Palau Carrer, ligt aan de Nou de la Rambla op nr. 3-5, wordt gerestaureerd maar is gedeeltelijk te bezoeken.

Om de bouwwerken van Gaudi te bezichtigen moet voor de meeste panden een toegangsprijs betaald worden.

Share.

About Author

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.