Weekend Berlijn vol bezienswaardigheden

0

Een stedentrip naar Berlijn is gauw gemaakt. In deze blog  lees je meer over mijn liefde voor Kreutzberg en over lange wandelingen in Berlijn. De geschiedenis van de stad en de monumenten die herinneren aan de Shia en de Muur. De glazenkoepel op de Reichstag biedt een kijkje in het parlement en een prachtig Panorama over de stad. Berlijn met zijn utra-moderne architectuur en uitbundige uitgaansleven heeft het wat mijn betreft helemaal.

Appartement in Kreutzberg

In Berlijn is Kreutzberg voor mij de ideale wijk om een weekend in de Duitse hoofdstad te beginnen. De wijk heeft ligt centraal in het voormalige West-Berlijn. Kreutzberg is trendy en internationaal. Je vindt er markten, gezellige eethuisjes, parken en bijzondere winkeltjes zoals bv. in de Oranienstrasse en rond de Bergmanstrasse. In Kreutzberg kun je  tot diep in de nacht uitgaan. En er is een geweldig aanbod van accomodaties in alle prijsklassen. Waar je ook verblijft je vindt er om de hoek een hip of alledaags eethuis of coctailbar. Kreutzberg ademt een ontspannen internationale sfeer. Kreutzberg is dus “echt mijn ding”. Ik ben er van overtuigd – of je Berlijn nou bezoekt met een groep vrienden, met je kinderen of met je grootvader – dat Kreutzberg een prima keus is als uitvalsbasis voor een bezoek aan het centrum Berlijn.

Stedentrip Berlijn

Vanuit Kreutzberg wandelen we Berlijn in. De wijk was destijds aan drie kanten omgeven door de Muur. We proberen op onze tocht naar het centrum het trace van De Muur zo veel mogelijk te voet te volgen. We gaan om te beginnen naar Checkpoint Charlie. Dat was het enige punt waar buitenlanders destijds doorgelaten werden naar Oost-Berlijn. Nu is het een toeristische attractie met een barricade en een museum dat een chaotische inkijk in de geschiedenis van De Muur biedt. Het museum is een van de drukst bezochte musea in Berlijn. Om de massa bezoekers te vermijden doe je er verstandig aan om er vroeg in de avond – rond 18 uur – heen te gaan. Het museum is geopend tot 22.00 uur. De collectie van het museum bestaat vooral uit foto’s en tekst. Interessant is het inzicht dat het museum biedt in de vluchtroutes van Oost- naar West Berlijn. Maar die kennis kun je ook opdoen door er een boek over te lezen. We houden het museum snel voor gezien. Zo midden op een zomerse dag is het er te heet en te druk. We vluchten naar buiten. De vrijheid tegemoet.

Wandelen in Berlijn

De geschiedenis van Berlijn is zwart en wreed. De gruwelijkhheid van deze geschiedenis steekt schril af bij het vrolijke leven van alledag in het hedendaagse Berlijn.We lopen vanaf Checkpoint Charlie de Niederkirchnerstrasse in en komen langs langs het voormalig hoofdkwartier van de Gestapo. Hier is een overzichtstentoonstelling – “Topographie des Terrors” – te zien van misdaden onder het regiem van de Nazi’s begaan. De tentoonstelling biedt weliswaar een ietwat beperkt beeld van een van de grootste massamoorden uit de menselijke geschiedenis maar zal beslist voldoende zijn om menigeen de ogen te openen voor de gruwelen van de Duitse geschiedenis. De tentoonstelling is in de open lucht en gemakkelijk op te nemen in onze stadswandeling door Berlijn die het tracé van De Muur probeert te volgen.  Na de val van De Muur kwam er in Berlijn een gigantisch areaal bouwgrond vrij. Berlijn veranderde in een bouwput. De Duitse bouwdrift heeft prachtige staaltjes van moderne architectuur opgeleverd. Sprekende voorbeelden daarvan zien we verderop; op de Potzdammer Platz.

Uitgaan in Berlijn: Potzdammer Platz

De Berlijnse Muur liep dwars over de Potzdammer Platz. Van de vooroorlogse glorie van het plein was na de oorlog niets overgebleven. De boel was letterlijk plat gebombardeerd. Met de val van De Muur veranderde het gigantische braakliggende plein in een bouwput. We lopen naar het plein dat niet echt een plein meer is. We gaan het moderne Duitsland tegemoet. Een skyline met hypermoderne gebouwen verrijst aan het eind van de Stresemannstrasse. Het is moderne architectuur op zijn mooist. Hoogtepunt zijn het “Sony Center” en het concertgebouw de “Berliner Philharmonie”. Tussen de moderne gebouwen zien we nog wel restanten van De Muur en een wachttoren. Het is altijd druk op de Potzdammer Platz. Theaters, Imax-bioscopen, het winkelcentrum en de tientallen eethuizen trekken waanzinnig veel publiek. Wanneer je tijd hebt klim dan naar de top van het Sony Center en kijk uit over Berlijn. Misschien is dit wel een van de mooiste plekken in de stad.

Holocaust Monument

In het voormalige tracé van de De Muur vlakbij de Potzdammer Platz is in 2005 het monument opgericht voor de tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joden. Op 7 mei 2015 bestaat het monument 10 jaar je kunt dan een herdenking op het monument bijwonen. Het momument bestaat uit 2711 in hoogte variërende betonblokken. De blokken liggen 95 cm uit elkaar. Ik loop wat rond tussen de betonblokken. Het is zo allemaal zo rechtlijnig; zo degelijk en geordend dat ik niet kan verdwalen. Toch voel ik me gedesoriënteerd want de spookachtige naargeestigheid van de moderne geschiedenis valt als een misdaad over me heen. Onder het monument is een informatiecentrum. Wie meer wil weten kan hier beeldverslagen van de verschrikkingen van het Nazi-regiem met eigen ogen zien. Maar zou je je echt willen verdiepen in de motieven van de Nazi-beulen lees dan het boek: “De Welwillenden” van Jonathan Littel. Littel baseerde zijn roman over Hitlers “welwillende beulen” op historisch materiaal. Dit boek biedt een ongekend inzicht in de motieven en de denkwijze van de Nazi’s. De Nazi’s zelf schreven niet. Afgezien van het onleesbare ” Mein Kampf” en de dagboeken van Joseph Goebbels.

Tegenover het Holocaust Denkmal ligt het park “Tiergarten”. De ideale plek voor een picknick en om even tot jezelf te komen in de vrije natuur. In dit park is de slot manifestatie van de jaarlijkse Love Parade van Berlijn. Ik ga het park niet in maar volg het tracé van de De Muur en kom bij de Brandenburger Tor. De toegangspoort tot de chiqueste winkelstraat van Berlijn: “Unter den Linden”.

Reichstag

Naast de Brandenburger Tor ligt de Reichstag. Het Duitse Parlement. Je hoeft geen liefhebber van politiek te zijn om dit gebouw binnen te lopen en je te verbazen over de architectonische aanpak er van. Op het dak van de Reichstag is een glazen koepel is gebouwd die en uitzicht biedt op de vergaderzaal van het Duitse Parlement binnen in het gebouw maar ook een fantastisch uitzicht over de omgeving; het Berlin Panorama. Deze koepel is een sterk staaltje architectuur van Norman Foster (Ook de architect van het “Viaduct de Milau”) dat enerzijds de transparatie van de Duitse democratie onderstreept en anderzijds als een glazen wervelwind over de Rijksdag raast. Voor een bezoek aan de Reichstag moet je online reserveren. Doe dat bijtijds. In het hoogseizoen kan het tot weken van te voren volgeboekt zijn. Wel is het Panorama Berlijn tot middernacht geopend. De laatste toegan is om 22 uur. Boek je kaartje voor een bezoek aan de Reichstag hier: https://visite.bundestag.de/BAPWeb/pages/createBookingRequest.jsf

 

Reistips Berlijn:

  1. Maskworld: prachtige winkel met een gigantischaqssortiment maskers en feestkleding. Een echte must voor de deelnemer aan de Love Parade en de fanatieke carnaval vierder. En je mag in de winkel maskers en kleding passen en foto’s nemen. Je vindt de winkel op:  Oranienburgerstrasse 86a Berlin Mitte.
  2. Dom van Berlijn: Je kunt de Dom dagelijks bezichtigen dan wel er een kerkdienst of een concert bijwonen. navivigeer naar Am Lustgarten, 10178 Berlin,
  3. Mauer Museum: historische collectie over de muur. Compleet met fimvoorstellingen en biblotheek Navigeer naar Friedrichstrasse 43-45 10969, Berlin Kreutzberg.
  4. Kultur Brauerei: Over een oppervlak van 25000 vierkante meter , verspreid over meerdere gebouwen bezoek je concerten, eet je streetfood en kijk je naar theater of neem je deel aan workshops. Zoek maar eens afbeeldingen met Google onder de zoekterm Älte Kantine”, dan krijg je al rap een goed ifdee over de waarde van deze tip. Navigeer naar: KulturBrauerei, Schönhauser Allee 36,10435 Berlin – Prenzlauer Berg
Share.

About Author

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.